Noe om kvinnen i kunst

Han er redd for å bli satt i bås, både når det gjelder kunstretning og teknikkvalg. Adon Elmir inviterer til en indre dialog mellom seg og den som ser bildene.

Av Øivin Bjørshol

Temautstilling

Kunst om kvinnen – kvinnen i kunst; fra Isjtar (kjærlighetsgudinne fra det gamle Mesopotamia) – til vår egen Frøya. Dette er tema for utstillingen som arkitekten og billedkunstneren Adon Elmir holder på Onkel og Vennene hans i Kristiansund fra 8. til 22. mars.

Utstillingen består av et trettitalls bilder med ulike teknikker: olje, akryl, grafitt, pastell med flere...

Adon Elmir er utdannet arkitekt, og arkitektur står sentralt som faglig bakgrunn for hans kunstneriske virksomhet.

Spennende på kafé

– Jeg synes det er spennende og viktig å ha utstillingen på en kafé, hvor det daglige på mange måter blir preget av det kunstneriske. Kafétradisjonen vil nok bli til mye mer enn å bare ta et glass vin eller en kopp kaffe. Nyt kaféatmosfæren mens de ser på bildene, og la gjerne bildene bli diskusjonstema rundt kafébordet, sier Elmir.

Han forteller at i Frankrike, som for eksempel, og i mange andre land er dette en vanlig kombinasjon.

Kvinnen er sentral i arbeidene. Men på hvilket vis og til hvilken grad, er det opp til betrakteren å oppleve, sanse og oppdage.

Foredrag

Onsdag i neste uke skal Elmir også holde foredrag om sin kunst på Lille Onkel, ledsaget av lysbildeserie og presentasjon av arbeidene.

I foredraget vil han komme inn på sin bakgrunn som arkitekt og hvordan dette har påvirket hans kunst.

Han stiller en rekke spørsmål, som han også inviterer til dialog om. Hva er bakgrunnen til at det finnes såkalte «kvinnelig litteratur, kunst, kultur og så videre»? Hva om kvinnesaken og kvinnens frigjøring? Er alt dette et resultat av at vi fremdeles lever i et patriarkalsk samfunn? Har det vært det motsatte da menneskesamfunnet var matriarkalsk i den gamle fruktbare halvmåne?

Artikkelen er hentet fra Tidens Krav, 11. mars 2004.

Les også: Fra Damaskus til Dødeladen