Fra Damaskus til Dødeladen

Han er kunstner, arkitekt, grafisk designer, journalist, forsker og forfatter og bildene til Adon Elmir er like mangeartede som kunstneren selv.

Av Rita Sætran

Han kom fra millionbyen Damaskus i Syria til fredelige Tingvoll for et par år siden. Kunstneren, arkitekten og forfatteren Adon Elmir trives borte fra storbylarmen, men savner kafékulturen fra hjembyen, der de intellektuelle pleier å møtes til engasjerende samtaler.

Derfor føler han seg hjemme på Dødeladen i Kristiansund, der han søndag åpner utstillingen «Sjelelige rom».

Ytringsfrihet

Roger Jonsen fra Kristiansund Kunstforening karakteriserer Elmirs bilder som spennende konseptkunst:

– Jeg liker utrykkene i Elmirs svært varierte bilder, sier Jonsen.

– Jeg gjør bruk av mange teknikker. For hvert bilde prøver jeg å bruke den teknikken som best utrykker det jeg ønsker å formidle, forklarer Elmir, og viser frem et knippe fargesprakende bilder.

Her er surrealistiske bilder i tradisjon av Salvador Dalì, bilder malt med oljemaling uten bruk av pensler på akvarellpapir, og med pastell blandet med grafittblyanter.

Et tilbakevendende tema i Elmirs bilder er menneskerettigheter og ytringsfrihet, noe som blant annet har ført til at bildene hans er blitt brukt som illustrasjoner i AmnestyNytt.

I tillegg har han latt seg inspirere av det særegne norske. I en bildeserie kalt «Oppfatning av norske symboler» fabulerer kunstneren rundt det som er «typisk norsk».

Norsk inspirasjon

– Jeg blir inspirert av den norske mentaliteten. Men det som har overrasket meg mest, er at menneskene egentlig ikke er så forskjellige i Norge og Syria. Selvfølgelig finnes det forskjeller i familiestruktur og slikt, men jeg har møtt flere nordmenn som har inspirert meg, og som jeg aldri kommer til å glemme, sier Elmir.

Han savner et kunstmiljø på Nordmøre, men har vært i kontakt med kunstmiljøet i Trondheim, hvor han også har hatt to utstillinger. Tre ganger har han hatt utstillinger i Tingvoll, og på den siste ble ni av tretten malerier solgt.

– Mine kunstneriske forbilder er Salvador Dalì, Picasso og Munch. Jeg lar meg også inspirere av van Gogh, de franske impresjonistene, Bauhaus og den norske kunstneren Ekeland, sier Elmir, som har mange nye prosjekter på gang.

Vil forske

– På samme måte som i kunsten min, så jobber jeg i mange retninger. Jeg forsøker å kombinere mine erfaringer med kunst og arkitektur med journalistikk og litteratur, sier Elmir, som blant annet jobber for å få utgitt en diktsamling han skrev i perioden 1988–1993.

Dessuten har han allerede startet et forskningsarbeid om forholdene mellom kunst, arkitektur, kulturarv og samfunn. Et annet prosjekt er å skrive om religiøs fundamentalisme i forhold til politiske styreformer, med hovedvekt på Midtøsten.

Artikkelen er hentet fra Tidens Krav, 2. mars 2001.

Les også: Noe om kvinnen i kunst